Управление
Кой е на линия
» Гости: 2

» Потребители: 0

» Брой потребители: 19
» Най-нов: miedniczek
Вход
Потребител

ПаролаНе сте потребител?
Натиснете тук за да се регистрирате.

Забравихте паролата си?
Поискате си нова тук.
Анкета
От къде научихте за нас?

Гугъл
Гугъл
20% [1 гласувал]

Реклама
Реклама
0% [0 гласували]

Приятел Ви каза
Приятел Ви каза
20% [1 гласувал]

Ние Ви поканихме
Ние Ви поканихме
60% [3 гласували]

Брой гласували: 5
Трябва да сте регистриран за да можете да гласувате.
Начало: 04.09.14
История

    Сдружението с нестопанска цел „Хелис” е учредено през 1991 година в гр. Исперих по инициатива на Йордан Стефанов – директор на Историческия музей, ст.н.с. Диана Гергова – археолог в АИМ при БАН и арх. Петър Стрясков от София. То има за цел да популяризира сред нашата и световната общественост културно-историческото наследство в ИАР „Сборяново” , да събира средства от спонсори и дарители за продължаване на научно-изследователската работа на територията на резервата, за публикуване на резултатите от изследванията и да съдейства за консервацията и реставрацията на разкритите обекти.

    През годините председателят на Сдружението Йордан Стефанов и членовете на УС осъществяват контакти с български и чуждестранни културни институти за представяне на постигнатото в резервата. Сдружението участва съвместно с Историческия музей в Международното изложение „Ваканция 92” в Националния дворец на културата. Със събрани средства от дарители финансира археологически проучвания, учебни практики на студенти и закупува техника, необходима за работата на терен. Със средства, събрани от спонсори и дарители, подпомага издаването на албуми, календари и книги за проучени обекти в ИАР „Сборяново”.

    От 2001 година Сдружението се управлява от инж. Росен Станчев – председател и членове Георги Атанасов – адвокат и Живка Михайлова –археолог. Новото ръководство продължава да подпомага популяризирането и проучването на културното наследство в района.

    СНЦ „Хелис” се самоиздържа от продожби на научни издания за Археологически резерват „Сборяново” (от 2012г.), спонсори, дарители и реализирани проекти.